Kiválóan sikerült könyvbemutatóval telt a péntek délután

Tibi Kálovics

Pénteken este mutatták be könyvtárunkban Dr. Kondricz Péter „Kalandok Nigériában, a szultánok, emírek és királyok földjén” című kötetét. Az élménybeszámolóval egybekötött könyvbemutatót óriási érdeklődés kísérte.

Fotó: nagykar.hu

Február 1-én kezdtem meg újabb szakmai gyakorlatomat a Halis István Városi Könyvtárban, és rögtön az első héten egy nagyon érdekes esemény népszerűsítését kaptam feladatul (amellett, hogy a szervezésében is részt vettem). Feladatom volt, hogy próbáljam meg minél több érdeklődőhöz eljuttatni az esemény hírét, és mérjem fel, hogy a látogatók honnan is értesülnek a megtartandó könyvbemutatóról. A népszerűsítés érdekében igyekeztem minél több kommunikációs csatornát használni, így blogbejegyzés, új dizájnú szórólap (amelyet több kulturális intézményben is kiosztottam) és plakát is született, valamint a Facebookon is minél több helyen igyekeztem megosztani az esemény linkjét. Felvettem a kapcsolatot különböző könyveket népszerűsítő csoportokkal, sőt még a legnagyobb tematikus Afrika-témájú Facebook-oldal is megosztotta az esemény linkjét. Ezek a kommunikációs csatornák azonban sajnos kevésbé voltak hatékonyak. A legtöbben ugyanis a könyvtárban kihelyezett szórólapokról, vagy más forrásból értesültek a rendezvény létrejöttéről. 

A könyvbemutató végül olyan sikert hozott, amelyre nemhogy én, de a könyvtár dolgozói, sőt saját bevallása alapján a szerző sem számított. Úgy gondoltam, hogy ha körülbelül 10-20 ember megjelenik, akkor az már jónak lesz mondható, ehhez képest csaknem 100-an gondolták úgy, hogy a könyvbemutatón töltik el péntek kora estéjüket. A nagy létszám (valamint az előadóterem gyors berendezése) miatt esélyem sem volt teljes körű felmérést készíteni arról, hogy a résztvevők honnan szereztek tudomást a rendezvényről. Végül 40 embert kérdeztem meg, és kiderült, hogy a szórólap volt az elsődleges tájékozódási forrás, valamint sokan érkeztek a Nagykanizsai Honvéd Kaszinó Hölgyklubjából is. 

Fotó: nagykar.hu

A meglepően magas számú érdeklődő végül egy rendkívül érdekes és tanulságos két órát tölthetett el. Dr. Kondricz Péter egy roppant élvezetes, képekkel illusztrált, könyvbemutatóval egybekötött élménybeszámolót tartott. Szó esett arról, hogy Nigéria mennyire is sokszínű kultúrával bír, de ugyanúgy szóba kerültek Afrika legnagyobb országának negatívumai is (közlekedés, betegségek, közbiztonság). A néhol humoros, néhol megrázó, néhol pedig groteszk történetekkel megfűszerezett két óra a szerző remek előadókészségének hála hamar eltelt. 

Nagy élmény volt részt venni mind a program népszerűsítésében, mind magán a könyvbemutatón, remélem sok ilyenben lesz még részem a könyvtárban töltött gyakorlati időm során. 

 

https://haliselmeny.blogstar.hu/./pages/haliselmeny/contents/blog/90222/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?