Évek óta túráznak az egyetemisták a könyvtárban

Tibi Kálovics

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is érintette a városi könyvtárat a Pannon Egyetem  hagyományos februári rendezvénye, a Kocamuri. 

Közel másfél évtizedes múltra tekint vissza az egyetem februári eseménye, a Kocamuri. Ezen a napon körbejárják a belvárost, hogy a kocatúra keretén belül, különböző feladatokat teljesítve versengjenek egymással. A könyvtár épülete évek óta szolgál a megmérettetés egyik állomáshelyeként, és ez idén sem volt másként. E sorok írója 2016-ban vett részt először egy ilyen eseményen, az utóbbi négy évben pedig megszervezhette a könyvtári feladatokat. Akárcsak az előző három évben, úgy idén is számos élménnyel gazdagodtam a szervezés, de főleg a lebonyolítás során. 

Mivel az elmúlt két évvel ellentétben most nem külsősként, hanem a könyvtár gyakornokaként vettem részt a lebonyolításban, így jóval több időm adódott arra, hogy megszervezzem az állomást. Ezt pozitívan éltem meg, mivel így nem az utolsó napon kellett a feladatokat elkészítenem, hanem már jóval korábban túl voltam a szervezői munka egy részén. További nagy segítséget jelentett, hogy a feladatok kidolgozásában szabad kezet kaptam. 

Amíg az első két évben kódfejtős feladatot adtam a résztvevő csapatoknak, addig 2019-ben és idén is egy-egy fontos információt kellett megkeresnie a résztvevőknek egy-egy témához kapcsolódó könyvben. Tavaly az Oscar-díjjal kapcsolatban adtam ki ilyen feladatot, míg idén az év két legnagyobb sporteseménye, vagyis a labdarúgó Európa-bajnokság és a nyári olimpiai játékok jelentették a témát. 

A főfeladatot egy úgynevezett "beugró" előzte meg. Örömömre szolgált, hogy ehhez egyik régi szenvedélyemet, vagyis a gombfocit használhattam fel. A feladat lényege az volt, hogy a csapatok csak akkor térhettek rá a főfeladatra, ha három gólt szereznek a magyar válogatottal. 

Amint a csapatok teljesítették a "kihívást", rátérhettek arra a feladatra, amelyért pontokat szerezhettek. Az információkat összesen 15 könyvből lehetett megkeresnie a résztvevőknek úgy, hogy a játékosoknak tilos volt bármilyen külső segítséget igénybe venniük. Összesen negyven kérdést készítettem el a feladathoz, fele-fele arányban. A csapatoknak egy kérdést kellett húzniuk, és arra kellett megkeresniük a választ a könyvek segítségével. 

Bár nehezebb volt kétszer annyi kérdést összeállítani, de ez megtérült, mivel amikor több csapat akart játszani, akkor gördülékenyebben ment a lebonyolítás az A és B feladatsornak köszönhetően (egyik az olimpiával, míg a másik a foci Eb-vel foglalkozott), mintha mindkét csapat ugyanabban a témában kapott volna kérdést. A csapatoknak volt lehetőségük pluszpontot is szerezniük, hogyha egy másik kérdésre is választ adnak. Itt azzal nehezítettem a feladatot, hogy megadtam négy válaszlehetőséget, ám nem lehetett semmilyen más segítséget igénybe venni. 

Külön öröm volt, és nagy segítséget jelentett, hogy a feladatok lebonyolításánál idén is segítségemre volt kiváló kollégám és barátom, Musztács Krisztián könyvtáros, így egyikünk a beugró feladatra, míg másikunk az információkeresésre tudott felügyelni.

Az elmúlt évekkel ellentétben ezúttal jóval könnyebben ment a lebonyolítás is, és talán annyi csapat még nem is vett részt a könyvtári állomáson, mint idén. Valamennyi csapat teljesítette a feladatot, sőt nagy részük a pluszpontos feladatot is abszolválta, és így megérdemelten szerezte meg a maximális pontszámot. A résztvevőkkel beszélve úgy vettem észre, hogy többségük tetszését elnyerte a feladat, és többekkel is sikerült megismertetni egy picit jobban a közelmúlt nagy sportsikereit, magát a gombfocizást és természetesen a könyvtárat is.

Úgy vettem észre, hogy többen már örömmel járnak vissza a könyvtári állomásra, és ez külön motivációt jelent ahhoz, hogy a következő években is részt vegyek ennek a remek eseménynek a lebonyolításában.

https://haliselmeny.blogstar.hu/./pages/haliselmeny/contents/blog/90872/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?